Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, December 26, 2008

kerana Mee Bandung dari Muar

Hihihi... Hari ni aku nak belajar masak mee bandung! Tak taula nape aku suke sgt mee bandung selain mee jawa dan jugak mee hoon sup. Pertama kali aku makan mee bandung, semester lepas (sem 5). Ngeh3.. tak caye? Percaye laa.. Selama ni kalau aku pergi restoran aku order antara dua ; 1) Nasi paprik. 2) Nasi goreng USA. Dua mende ni je yang ada dalam kepala aku tiap kali nak order makanan.

Jadi hari ni aku nk tau la amendenye yang dibubuh dalam mee bandung tu sampai aku boleh suke..
Check it oUt!!


Ingredients
:

1 kg yellow noodles

10 pieces dried chili (remove seeds, boil and sieved)


1 clove garlic (crushed)


5 pcs red onions


½ cup dried shrimps, boiled with a cup of water (alternatively use sotong rendam, boiled, in the style of Mee
Bandung Tanjung Agas, Muar)


½ cawan fresh prawns


1 cup of beef - boiled (thinly sliced 3mm)


Chinese Cabbage (Sawi) - cut 1 inch length


Cabbage - sliced ½ inch


¾ - 1 cup sugar


3 - 4 cups beef stock


1 tablespoon)oyster sauce


Eggs


Salt


Vegetable oil


Other ingredients such as shredded chicken, fishballs, squid etc, can be added according to individual
preferences.


Daun sadri & daun bawang, (optional, sliced)


Technique:

Blend dried chili, dried shrimp and its stock, sugar, garlic & red onion.

Heat up vegetable oil in wok (kuali).

Fry all grounded ingredient till light brown.

Add in oyster sauce.

Add in shrimp and boil sliced beef.

Add in sawi and cups of beef stock and salt. Simmer until slightly thick.


Serving suggestion:
Serve by portion, boil an egg in gravy for each serving. An authentically cooked Mee Bandung Muar will have the egg yolk about half cooked.
Take a portion of gravy for one person meal. Heat it and add in an egg till half boiled. Add in vegetables till soften and lastly add in yellow noodles.
Serve in a flat bowl with half boiled egg on top, sprinkle with daun sup & daun bawang.

hasilnya... wawawa...

mee bandung muar

sedap dan menyelerakan...nyum2!


Wednesday, December 24, 2008

Feels the rain on your skin

inikah..
...lalala...
hols is OVER,
it's time to live life
and start a new semester
with
new books
&
new adventures

***************************************


Tuesday, December 23, 2008

Jikalau semuanya berbeda

I've changed my blog's template!! Huhu. It's not that practical but I like the colour and the pic with flowers yg kerawang2 tu plus it's VINTAGE= yeah, my bad. If korang nak navigate other punye links korang just click on WHAT (my bio), BEEN (others links), ALL (shoutout) at the top of (hold.On)...Then click hOmE kalau nak balik front page semula. Unfortunately aku tak jumpa code komen untuk setiap entri pulak.. Sedang diusahakan..

Today I've so many things to share with you. And after I thought, this would be the most suitable title for my entry; Jikalau semuanya berbeda - from Astrid's (Jadikan aku yang kedua).

Aku terfikir-fikir (disebabkan aku suke berfikir), macamana kalau semua ni jadi kat aku? Ape aku nak buat dan apa agaknya perasaan aku waktu ni kalau...

tak lulus exam semester 5
semester ni ada satu killer subject iaitu animal physiology. Tahap kesusahannya macam dipakse makan cili padi. Sama ada nak makan mentah2, buat sambal atau jus cili. Pilih la cara mana tapi pedasnya tetap terasa.. Ahamdulillah, setakat ni aku tak pernah lagi repeat paper. Aku mengaku aku sangatlah malas nak study kalau takde test. Orang lain stay up sampai subuh, aku lena diulit mimpi. Bukan apa, aku tension tengok orang study. Pelik kan aku? Kalau macam ni sampai bila pun tak dapat dean list. Azam baru = Kurangkan stress!


tak lulus test jpj
selama ni orang kata drive kereta tu senang. Kalau dah lama bawak kereta memang la senang. Kalau auto lagi la senang. Seharian aku kat driving school tunggu turn on the road. Lebih manis, aku calon last keluar sebelum gate ditutup. Adeh! Kalau la ditakdirkan kandas, agaknya aku mula berniat nak pasang bom kat kereta2 tu. Duit Rm1040 yang aku korbankan dari scholarship aku tu untuk dapatkan lesen sekarang dah bernilai nyawa.

tak pergi Sogo
semester 6 dah nak start. Tapi aku tak beli apa2 pun lagi. Baju kurung yang ditempah pun entah bila siap. Tapi disebabkan bangunan Mara (cadang nak beli baju mrsm Alin) sebelah Sogo, adelah 2-3 jam tawaf exhibition hall kat ground floor tu. Last2 beli baju tu kat Kamdar je. Hahaha! Makan nasi briyani ayam madu yang sedap. Nyum2. Dan sebuah beg untuk ke kelas.. Yeah, mak belikan! Kalau aku tak pergi, tak de la merasa nasi briyani ayam madu dengan beg baru...

Kesimpulannye

Kalaulah semua ni berbeda dari apa yang aku peroleh sekarang.. Ada banyak lagi perkara2 yang tak tersebut kat sini yang mungkin bagi korang "small matter, lah! Semua orang boleh dapat semua ni!"

Walau tak sehebat mana tapi 'perbedaan' ini mengajar aku erti bersyukur sbb ramai lagi yang hidup dalam kesusahan tanpa makanan dan tempat tinggal. Moga kita sentiasa dilindungi dengan limpahan rahmatNya. Dan sesungguhNya Allah itu Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu. Amin..


Wednesday, December 17, 2008

Awak sakit?

Dua tiga menjak ni aku nak menulis je kejenye. Entah. Dah addicted kot. Dulu yelah kita panggil hobi. Sekarang frasa baru penyakit dunia virtual yang rata-rata dialami penduduk dunia. Internet addiction. Lebih-lebih lagi Malaysia dah termasuk dalam salah satu daripada ranking Top 5 negara-negara di Asia yang mempunyai penduduk celik IT dan kadar penggunaan tertinggi rangkaian jalur lebar. Kalau tak buka komputer dalam sehari rasa nak mati. Sampaikan mak panggil makan pun tak dengar sebab telinga dah sumbat headphone atau tengah syok chatting dengan member kat hujung dunia sana.

Tahukah korang yang internet addiction ni adalah satu penyakit mental??
Ha? Aku gila?
Em, sekarang masing-masing wat2 tak mengaku la yang korang sebenarnye dah addicted ngan internet.
Betul la! Aku cuma check kalau-kalau ada berita terbaru member2 aku. Dah check tutup la..
Ye lah tu. JOm check sama ada korang addicted ke tak..

  1. Preoccupation with the Internet: User often thinks about the Internet while he or she is offline.
  2. Loss of control: Addicted users feel unable or unwilling to get up from the computer and walk away. They sit down to check e-mail or look up a bit of information, and end up staying online for hours.
  3. Inexplicable sadness or moodiness when not online: Dependency on any substance often causes mood-altering side effects when the addicted user is separated from the substance on which he or she depends.
  4. Distraction (Using the Internet as an anti-depressant): One common symptom of many Internet addicts is the compulsion to cheer one's self up by surfing the Web.
  5. Dishonesty in regard to Internet use: Addicts may end up lying to employers or family members about the amount of time they spend online, or find other ways to conceal the depth of their involvement with the Internet.
  6. Loss of boundaries or inhibitions: While this often pertains to romantic or sexual boundaries, such as sharing sexual fantasies online or participating in cyber sex, inhibitions can also be financial or social. Online gambling sites can cause addicts to blow more money than they would in a real-life casino because users never actually see their money won or lost, so it is easier to believe the money is not real. Chat rooms can incite users to reveal secrets they would not reveal in face-to-face or phone conversations because of the same separation from reality. Also, addicted users are much more likely to commit crimes while online (e.g., 'hacking') than non-addicts.
  7. Creation of virtual intimate relationships with other Internet users: Web-based relationships often cause those involved to spend excessive amounts of time online, attempting to make connections and date around the Net.
  8. Loss of a significant relationship due to Internet use: When users spend too much time on the Web, they often neglect their personal relationships. Over time, such relationships may fail as partners simply refuse to be treated badly and break off from relations with the addicted individual.

Ait, bukan main lagi berkerut-kerut muka sebab tengah compare diri korang dengan simptom2 kat atas nih. Hehehe...


Tuesday, December 16, 2008

I never meant to hurt you

ps: This entry is a bit weird and might 'coz brain stroke. Read at your own risks.

I was lost in my own world until this evening, the-voice-inside-me keep on reminding me.

"Look," she said.
"Enough is enough," she uttered.
And finally she sang me a song. An old song from Jet.
I don't really get it so I browse the lyrics. Still wonder.
She said enough is enough. Does it mean I have to STOP?. Sigh.
So, I read again the lyrics.

Look What You've Done

Take my photo off the wall
If it just won't sing for you
'Cause all that's left has gone away
And there's nothing there for you to prove

Oh, look what you've done
You've made a fool of everyone
Oh well, it seems likes such fun
Until you lose what you had won

Give me back my point of view
'Cause I just can't think for you
I can hardly hear you say
What should I do, well you choose

Oh, look what you've done
You've made a fool of everyone
Oh well, it seems likes such fun
Until you lose what you had won

Oh, look what you've done
You've made a fool of everyone
A fool of everyone
A fool of everyone

Take my photo off the wall
If it just won't sing for you
'Cause all that's left has gone away
And there's nothing there for you to do

Oh, look what you've done
You've made a fool of everyone
Oh well, it seems likes such fun
Until you lose what you had won

Oh, look what you've done
You've made a fool of everyone
A fool of everyone
A fool of everyone


Then, I should stop.

Monday, December 15, 2008

Gone for good

One of my senior Aisyah Samsudin is getting married =) Back to the old good days, she's one of the most fierce senior I ever had in high school. Since we're in the school's choir all we had to face is to hear her nagging. I felt sooo pathetic that time. Lol. Nevertheless, she's one of the cutes in 9701 batch. But never judge them from your barely eyes.. cuz the cutest the are, more garang they'll be! Hahaha!! But, really hopes that she'll be happily ever after. wink2.

And I heard that Dayana Roselan engaged, recently =) She's our head student's asst. in 2003 and used to be in school's choir too. But somehow, we used to hate her. Hahaha!! All we had done is talk at her back everytime she asked us to do this and that since she's a prefect. And I still remember Comrades beriye-iye mintak ampun masa salam muhibah nak PMR. "Kak Dayana, sorry saya banyak mengumpat!" "Kak Dayana, macam-macam saya mengumpat. Sori.. kosong2!" and it same goes with me ;) Sampai dia tak larat nak dengar.. "Hampeh la korang ni! Dah, aku maafkan!" hahaha!!

See, people come and go. But their memories still remains. Somehow, I still remember every single things happened during my high school. Reminiscing the smell of the atmosphere, the grass and the taste of water cooler. Die hard for the cheerleading team and the hectic of school's ceremonies.. Maybe everything had gone. But it's gone for good. Absolutely.



Sunday, December 07, 2008

Esok masih ada

Salam Aidiladha buat teman-teman seperjuangan. Moga pengorbanan kita mencari redha Illahi mendapat keberkatanNya.

Friday, November 28, 2008

Bantal oh Bantal!

Bila bercakap tentang bantal mesti korang teringat bantal busuk time kecik-kecik dulu. Sesetengah tu pulak sampai sekarang masih wujud lagik bantal busuk korang tu sampaikan tak boleh tidur kalau tak cium baunye yang busuk. Tapi disebabkan sekarang korang tinggal sama ada di kolej atau menyewa dengan member, aish! tak macho la bawak bantal busuk sekali ngan korang, ye tak? Tapi kalau yang perempuan tu tak sah kalau tak ada bantal comel yang cute sama ada corak bunga-bunga atau gambar cartoon yang fancy dan cool, kan??

So hari ni meh kita kaji selidik sifat tuan punya bantal berdasarkan penggunaan bantalnya time tidur. Betul ke korang macam ni??

#
1
MEMELUK BANTAL
- Orang yang suke peluk bantal ni orangnya berjiwa seni. Suka la sangat kat benda-benda berseni macam lukisan, muzik dan jugak sastera. Orangnya berjiwa halus dan jugak romantik la sangat! Hebatnya dia, boleh pulak 'membaca' peristiwa yang bakal berlaku menerusi mimpi! Macam ahli nujum pulak ye? Erm... yang paling penting, orangnya ni sangat prihatin terhadap sesuatu dan sangat la bertatasusila a.k.a skema!

KOMEN: Sebenarnya orang yang tidur sambil peluk bantal ni masyuk je tidur dia. Mimpi pun sampai ke makam Saidina Ali (bak kata Ustz. Einee time skola2 dulu). Tu yang berpotensi jadi Nujum Pak Belalang tu!

#2
MENGGUNAKAN BANYAK BANTAL
- Orang yang tidur macam ni pulak agak kurang keyakinan diri. Dalam pergaulan seharian, orangnya memerlukan banyak pendamping. Tak kisah la kawan-kawan ke, ahli keluarga ke, pendamping dari Kg. Niyang Rapik ke, girlfriendss ke, boyfriendss ke... opss! Bahayanya dia sebab tak pandai nak buat keputusan sendiri tapi lebih prefer tanya orang. Adush!!

KOMEN: Orang macam ni tak kedekut nak beli bantal banyak-banyak. Sebab tu member dia ramai sebab suka belanja orang lain. Hampeh punye member!

#3
TIDUR DENGAN SATU BANTAL
- Cool je orangnye sebab tak mengada-ngada dan boleh terima keadaan seadanya. Dia memang pandai berdikari dan bila je time nak buat keputusan dia buat berdasarkan akal dan fikiran, bukannya nafsu semata-mata. Bagus!

KOMEN: Ala2 siannye satu je bantal dia ada? Mesti orangnya jenis "Ah, tak kisah! Janji rock!!"

#4
MELETAKKAN BANTAL DI BAWAH KAKI
- Peh! Mempunyai sifat yang kurang sopan. Jarang bergaul dengan orang ramai dan orangnya sombong dalam pergaulan harian. Maklum la, orangnya ego! Suka guna jalan pintas dalam mencari penyelesaian sebab orangnya memang malas nak berusaha.

KOMEN: Patut pun pemalas. Bantal letak kat kepala la, ngok! Yang kau letak kat kaki tu pesal?

#5
TIDUR TANPA BANTAL
- Walaupun tak berbantal, tapi orangnya memiliki sifat percaya pada diri sendiri yang sangat tinggi! Tapi over confidence ni bahaya jugak sebab orang lain akan pandang dia sebagai sangat la ego dan poyo! Hehehe...

KOMEN: Ni sama ada tidur bawah jembatan atau pendatang tanpa izin yang baru sampai Mesia..




Thursday, November 27, 2008

saye suka rumah saye =P

Korang rase bosan tak bila takde keje kat umah duduk melangut je pastu bila bangun tidur terus korang memandang atap dengan mata yang berkedip-kedip lalu berkata, "Ape aku nak wat hari ni?".

Hah! Sah korang tengah dying kebosanan.

Tengok tv takde siaran menarik. Nak kerja cuti tak sampai 2 bulan pun. Nak kemas rumah udah berkilat lantai sampai boleh buat cermin muka. Nak buat kek, kek semalam pun tak habis lagi. Nak tanam bunga dah takde ruang kat laman rumah tu. Nak jalan-jalan poket tengah kering. Aaaaah! Aku akan mati kebosanan!!

So, ape nak buat ni?

Semalam aku seperti biasa tepat pukul 12 tghari, tak payah disuruh-suruh straight je menuju ke meja komputer.

Agenda hari ini:

Habiskan marathon Hana Kimi verse Jepun.
Check email
Check friendster
Check facebook

Petang-petang pulak dikala angin sedang bertiup sepoi-sepoi bahasa, aku dengan sukarela bukan dipaksa-paksa mencabut rerumput yang tumbuh di tepi longkang tu. Em.. tengok dah bersih dah longkang rumah aku.

Malam dinihari pulak aku claim laptop aku dr adik aku yang dari tadi syok main game, lalu memulakan sesi jelajah minda membaca karya-karya penulis blog yang berbagai-bagai ragam dan fiil.

Lalu aku terbaca sebuah blog ni..

Bila membaca penulisannya, aku rasa teruja untuk membaca entri-etri sebelumnya. Drpd komen-komen yang dihantar pembaca dan responnya terhadap apa yang dikomen tu membuatkan aku tertanya-tanya.. apa yang ditulis dalam blog ni?

Templatenya hitam- seperti menarik tetamu baru macam aku untuk terus mengikuti penulisannya yang agak misteri. Aku terus membaca...

Dia bercakap tentang kepuasan menimba ilmu. Master yang dia miliki. Keluar dari kepompong lalu menjumpai dirinya yang sebenar. Bangga kerana akhirnya yang lain salah. Masih dalam kecelaruan minda. Tapi yakin Tuhan sentiasa memberikannya jawapan. Suka mempersoalkan keputusan. Sarcastic. Pemutar belit.

Dan hati aku menjadi panas. Sebab ter 'influence' dengan corak pemikirannya yang berselirat dan bergerak pantas. Menarik aku untuk terus mempercayai dia, menyokong dia.

Ni yang aku benci ni. Aku benci orang berpolitik. Politik tu politiklah. Kenapa nak kait dengan Tuhan? Lepastu mula la nak kait dengan adat, keturunan, hak itu, ini..

Em.. inilah manusia. Tak pernah puas dengan apa yang dimiliki. Tak boleh ke kita rakyat Malaysia duduk bawah satu payung dinamakan BERSATU? Sana krisis, sini krisis. Situ politik, sana politik. Kenapa manusia suka mengejar kuasa? Kita semua kan khalifah Allah, sama memerintah. Kalau kita bersatu tak payah la nak gaduh-gaduh siapa nak jadi ketua negara. Tak payah berebut idea siapa lebih hebat. Bukan ke kalau kita gabung idea-idea tu kita akan jadi sebuah negara yang hebat?

Tapi fitrah manusia ni mesti ada pembangkang. Takde pembangkang, kita tak tau apa yang kita buat tu betul ke salah. Sebab tu politik ada kerajaan, ada pembangkang. Kalau semua benda kita angguk je mungkin ada yang terlepas pandang. Lagi satu, kalau dah diamanahkan jadi ketua kita kenalah adil dlm membuat keputusan. Mungkin kita tak dapat puaskan hati anak2 buah kita tapi sekurang-kurangnya kita berusaha.

Teringat pulak zaman sekolah dulu. Bukan senang nak tutup mulut manusia yang banyak la sangat komennye. Itu salah ini salah. Kenapa macam tu kenapa macam ni.

Entah la. Sebab tu aku malas bila cakap pasal politik ni. Sampai bila pun tak habis sebab politik tu fitrah yang mesti ada kerajaan dan pembangkang. Siapalah aku nak jadi penganalisis politik? Belajar pun masih terkial-kial. Tapi tak rugi jadi pemerhati. Kita tengok orang politik berdrama pun dah seronok. Tapi diam tak bermaksud jadi pak turut. Mungkin bila sampai masanya nanti kami orang muda yang cuma memerhati ni akan bersuara. Bila? Fikirlah!

Wah! Aku bercakap tentang politik?? aku tak minat la politik-politik ni. Konon nak menarik minat orang-orang muda yang tak suka berpolitik. Objektif? Nak tambah penyokong. Yang naik takhta bukannya kita. Yang dapat duit banyak bukannya kita. Nak cakap banyak pulak..

Kan seronok jadi diri sendiri. Orang nak cakap apa pun cakaplah. Itu mulut orang. Bukannya boleh di plaster sesuka hati. Ada ilmu, ada akidah, cukup akhlak. Percaya diri sendiri, percaya Allah S.W.A dan insyaAllah, tak ada apa yang dapat mematikan semangat kita. Kita bebas memilih. Kita adalah apa yang kita fikirkan.

Jangan selesa bila kita rasa kita cukup bahagia. Sebab tak ada satu pun di dunia ni bersifat kekal. Semua ada expired date. Jangan mempersoalkan sesuatu yang menjadi haknya, kalau itu bukan hak kita. Kalau kita boleh terbang, terbanglah. Tapi jangan bertanya kenapa tidak dianugerahi sayap? Kalau kita boleh berenang, berenanglah. Jangan pulak tanya kenapa tak ada ekor? Sebab setiap manusia itu unik. Maka pamerkan keunikan kita.

Berbalik pada tajuk aku harini. Kenapa aku suka rumah aku? Sebab aku jumpa ketenangan di sini. Jauh mana pun aku dicampak.. *jauh ke?* rumahku syurgaku. Peace! (",)V




Wednesday, November 19, 2008

Fruits Basket

Ever heard about manga Fruits Basket a.k.a Furuba?

Ni lah satu-satunye anime yang aku rase paling besh yang pernah aku tengok. Aku bukannye paham sangat pasal manga-komik-anime ni tp aku rase cite Fruits Basket ni memang penuh dgn motivational value. Walau ceritanye mmg tak logik- ade ke bdk perempuan tinggal dlm hutan sorang2 dalam khemah pulak tu? Tapi kalau tak macam tu, macamane nak jadi jalan cerita kalau dia tak tinggal dlm hutan, ye tak? Kalau tak sure dia tak jumpa keluarga Sohma.. Kalau dia ada rumah, takkan la keluarga Sohma ajak dia tinggal sama.. ye tak? Erm.. ape2 je la labu.. Tapi aku harap aku boleh jadi setabah Tohru. Tak pernah menangisi nasib nya walau sedahsyat mana pun dugaan datang..Sentiasa positif.. dan tulus menilai cinta Kyo yang sengal tu..

Hari tu (sebelum raya) aku ade la download cite ni dr Youtube dalam pc rumah. Lju sket download guna streamix. Tapi abah dah format balik pc tu sbb problem software.. Erm, nampak gaya kena download semula la ni..




Tuesday, November 18, 2008

Let's go home


Berakhir sudah semester ini... Susah senang yang tak mungkin dapat aku beli dari kedai runcit Dawood mahupun dari shopping complex spt Sogo, MidValley ataupun Jusco Bukit Tinggi dan Bukit Raja. Jauh sekali dari kedai2 di Low Yatt ataupun Jalan Imbi.. Begitu berharga dan bernilai..

Balik je dari Sg. Tekala Ahad lepas, dengan kaki yang masih sakit akibat mendaki bukit, aku pergi meronda pulak ke Alamanda pd hr Isnin. Bagi menunaikan janji2 manis sahabat handai, lepas tu tgk pulak Madagascar Escape to Africa sebelum aku mengambil keputusan utk balik hari ni (Selasa). Tp pagi tadi sempat lagi singgah PKNS bagi menggalakkan usahawan2 kecil dan sederhana mengembangkan perniagaan mereka..

Jadi dikesempatan sebelum balik ke rumah ni aku nak ucapkan selamat bercuti. Jangan merempit jika taknak tersepit di celahan pokok rhu tatkala menaiki motosikal atau pandai2 ber'drif' jika enggan menyaksikan tayar belakang kereta tercampak ke dalam pasaraya dan taman2 awam..

Semoga selamat pergi dan pulang.. Jumpa lagi semester depan dengan kisah2 yang mungkin lebih menarik atau mungkin unpredictable? Juga mendoakan rakan2 yang masih belum habis exam tu, selamat mennduduki peperiksaan. Bagi yang telah tamat exam pulak, kita berserah kepada Allah. Mudah-mudahan mendapat keputusan yang cemerlang, Insya Allah.

Take care! Salam~



Sunday, November 16, 2008

U play with the music so ready to face it!


Ya salam.. الحمدللة , akhirnya abes gak semua final papers untuk semester ni. Komen? Aku dah usaha sekeras hati tapi Allah juge yang menentukan. توكل علي اللة . Apa yang terbaik untuk aku tu rezeki Allah tapi yang kurang tu salah dan silap aku. Pengajaran untuk semester ni... bila emosi menguasai diri.. satu kerja pun tak jalan. Bila tersedar mungkin masanya sudah terlewat tapi selagi ada ruang untuk memperbaiki diri, aku akan baiki walau terpaksa berdepan segunung rasa menyesal dan bersalah.

Peh, ayat memotivasikan diri! Paham2 je lah. Tak semua yang kita nak kita akan dapat, ye tak? Aku terima je kalau ini takdir qada' dan qadar aku. Kalau ketakstabilan emosi ni pun aku tak dapat nak tanggung, macamana kalau aku dibebani dengan masalah lain. Bila nak sedar? Itulah aku kate.. Allah beri kita semua yang kita nak tapi kita tetap kekurangan sesuatu. Ia tak dapat dibeli dengan wang ringgit mahupun dari lirikan mata yang menawan sekali pun. Hahaha.. Tak apelah. Selagi hati ni mampu bersabar, aku akan terus bersabar. Itu je yang mampu aku buat so far. Bukankah mereka kata aku perempuan paling penyabar yang mereka kenal?? <>

Tuesday, October 28, 2008

O_o > yeah it's not funny.

I'm soooo damn freakout this week!
With assignment yang di suspicious plagiarize sedangkan aku separuh mati bersengkang mata memerah otak...
boleh dia bagi footnote "it's too superb and seems like you took it from somewhere"... Huh?! bagaimana harus ku jelaskan?? Takkan sbb aku buat proposal tu extraordinary pastu dia bajet aku plagiarize? marah ni! marah!
So kene buat cincai2 la baru dia puas ati? Aku pun tak faham.. Mostly member aku yg tnye aku macamana nk buat mende ni, ok je lecturer tu komen..
sedangkan aku yang jadi tok guru diorang boleh dia komen aku macam tu.. Tak pasal2 kene wat appoinment ngan dia untk tunjuk prove yg aku tak plagiarize... Ditambah pulak ngan final exams yang start this saturday.. Ah, marah betul aku! Aku wat elok2.. Last2 ni yg jadi.. Ah, nasib badan! Sabar je la hati~ Sesungguhnya Allah tu Maha Kaya..




Saturday, October 25, 2008

Ke mana biasiswa ku pergi?

Just came back from FTMSK today. The math test really put on a smile to everybody face since our lecturer allowed us to have an open book test where it should be done often..seriously!.. Then we went to pkns and have our lunch there. One hour having a window shopping- its seem like normal for me..plus the prices there sangat la mencekik darah..and my 'hari2 azam baru'- BERJIMAT!- sentiasa terngiang-ngiang di telinga kanan ku.. So, nothing interesting and we decided to go home immediately.

PAUSE


"Why don't we checkout the latest tudung at Anggerik Avenue?" Someone uttered.

"OK."


It was a BIG mistake.. Into a place where my eyes keep on rolling is a bad idea...Finally the came out was = I bought a new pricey cossy tudung today.

And what makes it more hurtful, I'm the only one who bought the tudung dan org yg beriye nk checkout latest tudung tu sebagai penggalak sahaje..

btw, feel free to play this video!


video
::how's ur hijab?::

Thursday, October 23, 2008

Penawar Hati~


KENAPA AKU DIUJI

QURAN MENJAWAB :
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
(Surah Al-Ankabut ayat: 2-3)

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAMKAN


QURAN MENJAWAB :
"Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
(Surah Al-Baqarah ayat: 216)

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB :

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
(Surah Al-Baqarah ayat: 286)


KENAPA RASA FRUST?

QURAN MENJAWAB :

"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
(Surah Al-Imran ayat: 139)


BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?


QURAN MENJAWAB :

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
(Surah Al-Baqarah ayat: 45)


APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?


QURAN MENJAWAB :

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... "
(Surah At-Taubah ayat: 111)


KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?


QURAN MENJAWAB :

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
(Surah At-Taubah ayat 129)

AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

QURAN MENJAWAB :

"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
(Surah Yusuf ayat: 12)



Wednesday, October 22, 2008

Satu Perkara

I'm having physio test tomorrow. Yeah, those blood vessels, respiratory, cardiovascular and muscles physio..all these things put me into headache. Not even finish reading yet and still lingering and messing around. Ha3. This evening we just finished p.m Aziah's test; research proposal. And we celebrate it wif dinner at KFC. Huh, really dunno what to enjoy about since tomorrow will be another test wif dr. Harita. Lalala.

Another thing. I hate this feeling. Not about the feeling for taking test, but.. well.. Maybe that's why I becomes sooo emo.. Hate it. But still I put some hopes. Hope that everything will be ok..Hope that I can changed my life. Tried to open my circle. Share. Give in. Instead of listen, spill it out. But I dunno what I'm looking for.. **Is it a statement or a lie? ** I have almost everything but still I 'm not thankful.

Maybe I'm gooood in giving advices. But can someone advice me, plz?

Sunday, October 19, 2008

Kisah si rama-rama


I'm not singing ; I'm speak out


mE.

I am not the person who is singing. I am the silent one inside. I am not the one who laughs at people's jokes. I just pacify their egos. I am not my house or my car or my songs. They are only just stops along my way. I am like winter. I'm a dark cold female. With a golden ring of wisdom in my cave. And it is me who is my enemy. Me who beats me up. Me who makes the monsters. Me who strips my confidence. I am carrying my voice. I am carrying my heart. I am carrying my rhythm. I am carrying my prayers. But you can't kill my spirit. It's soaring and it's strong. Like a mountain I go on and on. But when my wings are folded. The brightly colored moth. Blends into the dirt into the ground. And it is me who is my enemy. Me who beats me up. Oh, me who makes some monsters. Me who strips my confidence. And it's me who's too weak. And it's me who's too shy. To ask for the thing I love. And it's me who's too weak. And it's me who's too shy. To ask for the thing I love. I am walking on the bridge. I am over the water. And i'm scared as hell. Cause i know there's something better. Yes I know there's something better. Yes I know,'Cause I love,I love.


Sunday, October 12, 2008

PicS n piCs


Sekitar hari-hari yang kalut & ribut;



::Bunga aTas mEja::


::maTaku suDah LebAm::


::CourSematE yg kEcoh::


::BakaL cikGu2 Bio yg Cun::


::kHusyuk makAn::

::daH nak baLik::

Dean List Dinner: Receiver vs. Usher

Pagi :9-10-2008

Finally 10th October will come- tomorrow. Penat aku fikir macamana nak lari dari tarikh ni.. since all my roomates got the deanlist and invited for the dinner, i'm a bit lost here. Finally, this is what i've planned ; tak tidur malam 9Oct so aku boleh tidur rite after they go on October 10's nite. Emm.. that's pretty well!

Malam: 9-10-2008

''Stuck in the shadow of my mistakes''... lalala... sambil menyanyi sambil surf internet. Great. Dah pukul 12 tengah malam. Nobody at home sbb akak dua orang tu balik rumah & sorang lagi uruskan dinner tuk malam esok. Sekarang boleh la aku start buat 2 lab reports sampai ke pagi..

10.00am : 10-10-2008

Beratnye kepala macam nak pecah hanya Allah yang tau. Bukak mata pun boleh mimpi.. ini mengantuk tahap kronik peringkat 3. Nasib baik lab report ni siap. Dah pukul 10 pagi tapi tak mandi lagi.. terpaksalah sarung sweater je pergi rumah si penghantar lab report ni. Gosok gigi dengan cucu muka ala P.Ramlee pun jadilah sbb dah kes darurat dah ni.

12.30pm : 10-10-2008

Katil.. katil.. nampak je katil tu terbentang indah memanggil-manggil aku untuk tidur tapi aku kuatkan semangat terus berjaga. Sbb lepas solat Jumaat ada member nak datang ambil lab report ke-3! kerja satu group tapi memandangkan aku seorang yang mampu mentafsir graf ECG (electrocardiogram) tu, terpaksalah aku berhempas pulas di tengahari yang terik ini..

2.30pm: 10-10-2008

"I'm having a day from h***.. It's nothing going so well" Tiba2 enset aku berbunyi. Laa.. tertidur rupanya aku! Kenapa roomate aku call ni? Pasal lab ke?

"Eh, kau tidur ek?"
"Terlelap laa.. aku tak larat sangat nak berjaga lagi."
"Macam ni, aku letak nama kau under Anuar so kau boleh la datang dinner malam ni."
"Hah? Dinner? Eh, boleh ke kau buat macam tu?"
"Dia tak cukup orang ni. Nak tak?"
"Err.. boleh kot."

Hah? Boleh pergi dinner?

4.00pm : 10-10-2008

"Ok, kerja korang senang je. Jadi usher."
"Kena buat apa? Kitorang mana tau protokol majlis ni."
"Korang escort je ke mana VVIP bergerak. So, sepanjang VVIP berucap, korang berdiri je tau tepi dia."

Emm.. bagus. Maybe ada drama usher masuk hospital sebab pengsan tak tidur sejak semalam!


8.30pm : 10-10-2008

Hah, glemer gila jadi usher majlis ni. Lalu red carpet macam VVIP gak. Even penerima deanlist pun tak masuk dari pintu VVIP.. aku yang jd usher ni berlagak macam orang penting. Haha.. usher pun usher lah. Janji dapat makan!

Paling kelakar berdiri sebelah VVIP berucap. Interframe gila! Aku pun dah nk gila ni sbb mata aku dah lebam menahan ke-mengantuk-an. Seseorang berbaju melayu merah yang duduk kat meja VVIP itu sangat menarik perhatian.

12.30am : 11-10-2008

Akhirnya, sampai jugak rumah. Siap singgah Drive-Thru McD beli McFlurry.. Lepas je solat Isyak, aku dah tak ingat ape terjadi.. Sbb dah flat mcm zombie tak bermata..

6.30am : 11-10-2008

Kalau aku sambung tidur lepas Subuh, ada possibility bangun lambat ni. Bila pulak aku nak bertolak balik kg? Pukul 2 petang nanti budak kelas buat trip raya rumah aku! Kena sampai rumah sebelum pukul 12 sbb tak ada siapa dkt rumah nak get ready sambut about 20 people ni kecuali mak, abah ngan farin. Tapi aku dah mengantuk sangat rase nak demam dan sebagainye.. Kita tidur dulu!

9.00am : 11-10-2008

Dah 15 minit aku menghuni bustop ni. Takde pun nampak batang wiper bas rapid?

11.30am : 11-10-2008

Huh.. sampai rumah jugak akhirnya. Rumah aku dengan Shah Alam tak lah jauh mana tapi nak balik macam tinggal kat Ipoh je.. Lepas ni nak siapkan rumah lagi.. Nasib la aku ni rajin orangmye.. Hehe, rajin ke aku??

3.30pm : 11-10-2008

OK, diorang dah sampai open house classmate kitorang. Hujan. Petir. Ribut?
Macamana aku nak join ni? Nak naik kete takde lesen.. Ni lah bahana buat lesen sekerat jalan. Plan nak naik motor tapi dah hujan..

4.45pm : 11-10-2008

"Macamana nak pergi rumah kau ni?"
"Belok kanan.. terus.. belok kanan.. nampak masjid belok kanan.. terus.. "
"Eh..eh.. aku tak tau lah! Sesat nanti"
"Iyelah, aku suruh ayah aku jemput korang.."

Maka aku datang jugak openhouse tu tanpa makan apa-apa sbb diorang pun dah nak balik..

5.15pm : 11-10-2008

Akhiran.. tiba lah mereka ke teratak kecil ku ini.. makan-makan.. minum-minum.. ambil gambar.. minum-minum.. ambil gambar..

7.30 pm : 11-10-2008

Selesai.. Maghrib sudah.. Diaorang pun dah balik pukul 7 tadi.. Yang tinggal akak coursemate ni dgn husband and baby diorang sbb diorang sampai lewat. 7.15 diorang balik.. Sempat la jugak aku hulur duit raya.. walau isinya tak seberapa.. hehe..

Maka, berakhirlah hari-hari yang kalut dan ribut ini..
Trimas to all my friends sbb sudi datang beraya ke rumah..
Insya-Allah dimurahkan rezeki tahun depan datang lagi ('',)V







Sunday, October 05, 2008

Salam AIDILFITRI

What does it mean? 'Baik dlm untung ataupn malang'. What's in my life that is for better or worse? I heard so many things about people's life. Yeah, I loves secrets. When people told their secrets to you that's mean they really trust you. And what they hope is they can seek for your advices. Some people just want you to lend your ears so they can relief their burdens, at least. Or share their joys when it should not be found by others.

I hold so many people trust's. Their secrets makes me matured enough. They showed me how scary this life when you don't think twice, ego, never let go and when things go around comes around. Same with when things that u've planned never turned as u want.

I've seen so many things. People cries, people laugh. I learn from people mistakes coz I can't own all. As a normal human being, we keep on doing mistakes. So, forgiveness is the only way to make this world peace. Satan hate those who are forgiving people coz there's no hate in their heart. Ask for forgiveness as there's still time. No matter how hard to forgive as how bad your heart is bleeding, just forgive them. Until then, there must be a turning point in their life and you as a forgiver, will feell even proud for forgiving them at the first place.

So, this Aidilfitri I would like to ask for forgiven from everybody. Apologize me for not being perfect. Even I might not say it, but believe me I loves everybody as much as all of u love me. Without all of u, i will be nobody.

Salam Aidilfitri.

Saturday, October 04, 2008

Remind me if i forgot

Monday, June 16, 2008

Transkripsi (Pt.1)


Prolog

Habis semua buku-buku yang tersusun kemas di atas rak jatuh bertaburan. Kotak yang turut berisi buku-buku nota dan kertas-kertas projek zaman universitinya pun habis diselongkar. Namun, benda yang dicarinya masih belum diketemui. Sambil membelek satu persatu buku, otaknya ligat berfikir.

“Mana aku letak benda tu?” Matanya melilau mencari disebalik longgokan buku dan kertas yang bertaburan. Satu keluhan berat dilepaskan. Bilik yang berhawa dingin itu kini dirasakan panas bagai orang baru pulang dari bertani di ladang. Dia mula mundar-mandir seorang diri di dalam bilik bagaikan orang kehilangan anak.

Tiba-tiba telefon bimbitnya berbunyi.

“Assalamualaikum,” ujar suara di hujung talian. Namun suara itu sudah biasa kedengaran di gegendang telinganya. Suara itulah juga yang selalu dirinduinya tatkala tinggal berjauhan sejak dua tahun lalu. Terasa hilang segala kerunsingan yang bersarang di hati.

Waalaikum salam, mak!” Jawabnya sambil tersenyum sendiri. Biarpun baru tiga hari lepas ibunya menelefon, dia tetap gembira menerima panggilan ibunya. Baginya, ibulah segala-galanya. Tempat dia mengadu nasib apabila dirundung masalah. Kadang kala masalah yang diceritakan memang tidak difahami oleh ibunya. Apa tidaknya, dia bercerita tentang masalah kerjanya sebagai seorang akauntan. Biarpun ibunya belajar setakat darjah enam, tetapi sekurang-kurangnya cerita tentang hutang, untung, duit masuk dan duit keluar bolehlah lagi difahami memandangkan ibunya berniaga nasi lemak semenjak abangnya dilahirkan lagi. Tetapi jika bercerita tentang masalah dengan kliennya, ibunya sering tersenyum. Ingat lagi dia akan kata-kata abangnya, ”Mak faham ke apa si Angah membebel tu? Along sendiri pun tak faham!”

Sihat? Dah makan ke belum?” Seperti biasa, dia menerima soalan rutin itu setiap kali ibunya menelefon.

“Dah, lepas balik kerja tadi Angah singgah kedai makan,” jawabnya tenang. Dia tahu jika ibunya tahu dia belum makan lagi tentu ibunya bising bercakap itu dan ini. Tetapi petang itu lepas waktu pejabat cepat-cepat dia balik ke rumah. Ada perkara lebih penting dari makan. Kalaulah ibunya tahu...

“Tengok, asyik makan kedai aja. Membazir. Kalau kau kahwin sekarang, kan dah senang. Kerja sudah, beli kereta sudah, beli rumah pun sudah, bini kau masuk tinggal cuci kaki je tau! Itu pun susah?” Ibunya mula mengomel. Dia hanya diam mendengar bebelan ibunya yang tersayang.

“Adam, dengar tak mak cakap ni?”

“Ya, Angah dengar. Nanti kalau ada, adalah tu. Mak janganlah risau. Mesti ada orang nakkan Angah yang handsome ni!” Jawapan itu sudah berulang-ulang kali disuakan kepada ibunya. Biar ibunya bosan mendengar jawapan yang sama.

Dengar konon. Mak dah penat bising-bising dengan kamu. Suka hati kamulah. Nanti jangan sampai kau suruh mak carikan calon untuk kau sudahlah,” perli ibunya. Adam ketawa mendengar. Dia tahu orang yang dimaksudkan ialah abangnya yang sulung. Dulu abangnya Zainal yang sering dipanggil Along sering bertukar-tukar teman wanita. Baru bulan lepas kenalkan seorang gadis kepada ibu, bulan depannya dia bawa gadis lain pula. Berbuih mulut ibunya menasihat. Akhirnya Zainal minta ibunya mencarikan calon dibuat isteri. Katanya semua gadis yang dikenali topeng dua muka. Depan tunjuk baik tetapi dekat belakang perangai hanya Tuhan yang tahu. Mujur pilihan ibunya diterima baik. Sekarang pun Zainal sedang menanti saat kelahiran anak keduanya. Ibu mereka memang pandai mencari calon untuk dikahwinkan dengan Zainal. Fauziah merupakan guru tadika baru di kampung mereka. Namun ibu Fauziah dan ibu mereka sudah lama saling mengenali. Dulu bukan main benci Fauziah dengan Zainal kerana sering mengganggunya balik sekolah. Tup-tup, sampai juga mereka ke jinjang pelamin.

Adam meletakkan semula telefonnya di atas meja. Dia termenung seketika mendengar bebelan ibunya sebentar tadi. Tiba-tiba saja perutnya berkeroncong minta diisi. Betul kata ibunya. Sesibuk mana pun kita, masa makan tetap kena makan. Dia mula membayangkan satay dan nasi goreng USA gerai Pak Noh. Lagi sedap lagi jika ditambah dengan teh ‘o’ ais limau. Cepat-cepat dia mengutip semua buku yang berselerak di atas meja lalu diletakkan semula ke atas rak.

Tanpa disengajakan, sebuah buku biru terlepas dari pegangan tangannya. Sebuah sampul berwarna ungu terkeluar dari celah-celah muka surat buku itu. Sah, itulah benda yang dicari-carinya sejak dari tadi. Kalau bukan kerana mencari sampul surat yang satu itu, tentu dia sedang enak menikmati makan malamnya sekarang. Tetapi semua itu dilupakan semata-mata ingin mencari sebuah sampul berwarna ungu. Sampul yang berisi sekeping kad. Kad yang mengandungi janji seseorang yang bernama Zaria Farhana.

****** ******

1

“Adam, aku nak jemput kau datang ke majlis aku hujung bulan depan. Kau jangan buat-buat sibuk pula time tu!” Kata Nazri sambil menghulurkan kad jemputannya. Semerbak bau kad itu tatkala sampul dibuka.

“Wah, nampaknya berakhirlah status bujang kau! Tahniah Naz!” Ucap Adam sambil membaca kad tersebut. Fikirnya siapalah gadis bertuah yang menjadi pilihan rakan sekerjanya itu. Tentu orangnya cukup sempurna di mata Nazri. Jika sebelum ini banyak gadis-gadis cantik dan berjawatan hebat cuba memancing perhatiannya namun tiada seorang pun yang dapat menumpaskan keegoaan Nazri yang sememangnya cukup gemar mengkritik wanita. Dia masih ingat kata-kata Nazri tahun lalu selepas menghadiri majlis makan malam ajuran syarikat mereka.

Zaman sekarang ni kau carilah perempuan mana yang tak pandang harta dan rupa? Bila aku kata aku kerja driver je tiba-tiba dia orang lesap. Tak faham betul aku. Ada yang baik semuanya dah berpunya. Entahlah...kalau aku lahir awal sikit maybe boleh dapat kot,” ujar Naz sambil memandu kereta BMW miliknya. Tapi bila Nazri memaklumkan dia akan berkahwin, itu merupakan satu berita hangat bagi sesetengah rakan-rakan rapatnya yang tahu perangai sebenar Nazri yang sangat memilih dalam hal-hal mencari jodoh. Walau bagaimana pun dia tumpang gembira kerana pencarian rakannya itu membuahkan hasil. Tidak sabar rasanya dia ingin bertemu bakal isteri Nazri.

“Hei, perempuan malang manalah yang jadi bini kau ni,” perli Adam sambil tersenyum. Dahinya tiba-tiba berkerut tatkala membaca nama yang tertera di atas kad. Zaria Farhana bt. Mukhriz. Nama itu seperti pernah didengar. Tetapi tidak mungkin Farhana yang dia kenali ketika di universiti dahulu. Tapi?

“Zaria Farhana? Macam pernah dengar la nama ni,” kata Adam sambil menunjukkan nama yang tertera pada kad tersebut. Nazri hanya tersenyum melihat rupa Adam yang kelihatan keliru.

Iya ke? Dulu dia satu universiti dengan kau tapi dia ambil Mass Comm. Maybe jugak kau kenal,”jawab Nazri sambil menghirup teh tariknya. Bagi Nazri ini merupakan berita baik jika Adam sememangnya mengenali Zaria. Bolehlah dia bertanya pendapat tentang calon isteri pujaan hatinya kini.

Adam tergamam seketika. Segera dia terbayang wajah Farhana. Tak mungkin. Mana mungkin Farhana berpaling tadah dengannya sebegitu cepat. Farhana sudah berjanji. Apa yang terjadi? Getus hatinya.

“Err...kenal kot tapi aku dah lupalah yang mana satu. Tengok muka kenal kot?” Adam cuba menyembunyikan kegelisahannya.

Tak apa. Nanti ada masa aku bawa dia berjumpa kau,”jawab Nazri sambil mengakhiri suapan nasi lemaknya. Adam hanya mampu tersenyum sumbing mendengar jawapan Nazri.

“Dia takkan mungkir janji,” bisik hati Adam.

Eh, balik nanti kita singgah makan dekat depan The Mall nak? Fauzi kata ada restoran baru buka,” ujar Nazri mematikan lamunan Adam.

A...aku ada hal sikit la lepas office nanti. Lain kali la,”jawab Adam tersekat-sekat. Entah mengapa dia merasa janggal untuk berterus terang dengan Nazri padahal mereka sudah lama berkawan. Mereka berdua diterima bekerja di Bank Negara pada hari yang sama beberapa tahun lalu. Memandangkan mereka berdua pemegang biasiswa Bank Negara, sebaik sahaja tamat pengajian mereka terus ditawarkan bekerja. Bezanya Nazri menjadi ketua operasi di bahagian perkhidmatan pelanggan manakala Adam sebagai akauntan.

Betul ke ada restoran baru depan The Mall tu? Bukan ke depan tu McDonald? Depan mana pulak ni?” Adam cuba berlagak tenang. Bimbang kegelisahannya dapat dibaca oleh Nazri.

“Ya tak ya jugak! Nanti aku tanya Fauzi. Eh, kau ada hal apa petang ni? Dating ek?” Ujar Nazri cuba mengorek rahsia.

“Ha’ah. Aku ada date dengan anak Sultan Selangor,”jawab Adam sambil berseloroh.

“Kau kalau nak tipu pun berpada-padalah! Sultan Selangor mana ada anak perempuan. Engkau ni...ingat aku tak tau ke?” Balas Nazri diiringi gelak tawa mereka berdua.

************

Zaria melemparkan pandangannya ke luar jendela. Rasa gembira sebaik saja dimaklumkan oleh ibunya sebentar tadi bahawa baju yang ditempah dari Butik Salikin Sidek sudah siap dijahit. Sesungguhnya dia tidak sabar untuk menggayakan baju pilihannya pada hari persandingannya yang bakal tiba tidak lama lagi.

Langit mendung menandakan hari hendak hujan. Entah mengapa sehari dua ini Kuala Lumpur sering sahaja hujan. Rancangannya untuk keluar pun sering dibatalkan kerana cuaca yang tidak menentu. Namun jika kerana kerja, dia terpaksa juga keluar untuk membuat liputan. Kerja di bidang kewartawanan sememangnya mencabar dan memerlukan komitmen yang sangat tinggi. Tetapi bekerja di tanah air sendiri lebih mudah jika hendak dibandingkan di Moscow, tempat di mana dia ditugaskan tiga tahun lalu. Walau bagaimana pun Moscow telah meninggalkan banyak kenangan indah biar pun dia ditimpa kemalangan yang menyebabkan dia hilang separuh dari ingatannya. Mujur ada Aida sepupunya yang paling rapat tinggal di Moscow, bekerja sebagai doktor di sana. Dialah yang paling banyak membantu Zaria untuk mengingat kembali siapa dirinya. Dia yakin tiada satu pun cerita yang tertinggal. Setiap hari dia membaca diari lamanya agar setiap perkara yang telah berlaku berada di dalam ingatan seperti tiada apa-apa yang berlaku ke atas dirinya. Dia ingin memiliki kenangan lama sesempurna sebelum dia hilang ingatan.

Cuma Zaria hairan kerana Aida tidak membenarkan keluarganya mengetahui bahawa dia hilang ingatan. Kata Aida, ayahnya menghidap lemah jantung. Dia bimbang sekiranya perkara ini diketahui kelak mendatangkan kerisauan kepada ibubapanya. Cukuplah jika Zaria kata tak ingat, jika ada perkara lama yang diungkit oleh ahli keluarganya. Lagipun dia di Moscow selama tiga tahun. Cuma tahun terakhirnya di Moscow dihabiskan dengan menjalani rawatan. Dia memohon cuti tanpa gaji sepanjang tempoh setahun itu.

Perkenalannya dengan bakal suami terjadi kira-kira 8 bulan yang lalu di sebuah pusat membeli belah di ibu kota. Mulanya Zaria ingin membeli CD penyanyi kegemarannya. Apabila dia menggapai sahaja CD tersebut ada tangan yang terlebih dahulu yang mencapainya. Kecewa sungguh apabila diberitahu oleh penjual bahawa mereka sudah kehabisan stok. Namun tanpa diduga lelaki tersebut menghulurkan CD yang telah pun dibelinya tadi. Sejak hari itulah mereka saling mengenali dan tidak semena-mena hubungan mereka semakin rapat. Sehingga akhirnya pada suatu hari dia melamar Zaria. Terasa bertuah kerana jalan cerita cintanya tidak serumit kisah telenovela. Mungkin inilah rahmat dan rezeki Tuhan. Zaria tersenyum sendirian. Di luar, hujan rintik-rintik mula turun membasahi bumi.

**********************************************

”Ain,” Adam melambai Ain yang sedang duduk di satu sudut.

” Hah, datang pun! Aku ingat kau tersesat kat mana-mana tadi,” balas Ain sambil menghirup air teh tarik.

” Amboi, pekena teh tarik! Aku punya mana? Dahaga ni,” ujar Adam sambil memanggil pelayan restoran.

” Kau lambat sangat. Aku minum la dulu,” jawab Ain selamba.

” Apa hal kau nak jumpa aku sangat ni?” Perbualan mereka terhenti apabila pelayan datang membawa minuman yang dipesan oleh Adam tadi.

” Kau tahu cerita pasal Farhana tak?” Adam memulakan bicara.

Ain terdiam.

” Dia nak kahwin. Dengan kawan aku.”

Ain terkedu sambil memandang Adam.

” Kau jangan la pandang aku macam nak makan orang!” Adam menyembunyikan keresahannya dengan ketawa.

” Memang aku tau dia nak kahwin. Tapi tak sangka kau kenal bakal suami dia!” Ain berkata sambil mengerutkan dahinya.

” Kau ada jumpa dia tak lately?” Tanya Adam.

” Sejak dia balik dari Moscow, sekali je aku terserempak dengan dia. Dua bulan lepas. Dia dah lain la.” ujar Ain bersungguh-sungguh.

” Lain? Lain macamana?” Adam kehairanan.

” Mula-mula dia tak cam aku. Bila aku tegur dia macam dah lupa siapa aku. Hairan jugak aku waktu tu. Terasa hati pun ada. Takkan tiga tahun tak jumpa dah lupa,” ujar Ain lagi.

” Pelik jugak! Kau rasa dia masih ingat dekat aku tak?” Adam bermain-main dengan penyedut minumannya.

” Apa kata kau jumpa sendiri dia?” Ain memberi cadangan.

” Untuk apa? Dia dah nak kahwin Ain,” Adam melepaskan helaan. Suasana di Restoran Al-Razzi itu semakin bingit dengan riuh rendah pelanggan menikmati sarapan pagi.

” Apa yang jadi sebenarnya sebelum dia pergi Moscow?” Ain cuba merungkai konflik antara mereka.

*************